Kanada prevalcovala Bielorusko, USA proti Švajčiarom otočili skóre

14.05.2015 Celý región

Bratislava 14. mája (Teraz.sk) - V prvom štvrťfinále narazili na seba víťazi ostravskej skupiny USA proti štvrtému celku z Prahy, Švajčiarom. Víťazný tím sa v sobotňajšom semifinále stretne s úspešným z večerného druhého ostravského duelu medzi Švédskom a Ruskom.

Zverenci Glenna Henlona sa dostali do vedenia po krásnej individuálnej akcii obranca Romana Josiho. Brankár Reto Berra prvýkrát inkasoval až keď sa duel prehupol do svojej druhej polovice, USA otočili priebeh za 57 sekúnd. V poslednej tretine Američania poistili postup do semifinále tretím gólom.

USA - Švajčiarsko 3:1 (0:1, 2:0, 1:0)
Góly: 31. Smith (Vesey, Arcobello), 32. Coyle (Jones, Lee), 51. Gardiner (Coyle, Lee) - 14. Josi. Vylúčení: 3:2 na 2 min., presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0.
USA: Hellebuyck – Faulk, Krug, Jones, Reilly, Murphy, Moore, Gardiner – Coyle, Bonino, Lee – Smith, Arcobello, Vesey – Lewis, Eichel, Nelson – Moses, Morin, Hendricks - Morin
Švajčiarsko: Berra - Blum, Josi, Streit, Geering, Helbling, Grossmann, Loeffel - Hollenstein, Romy, Brunner - Bieber, Bodenmann, Ambühl - Schappi, Fiala, Trachsler - Almond, Wieser, Suri


POVEDALI PO ZÁPASE
Trevor Lewis, USA: "V polovici druhej tretiny to bola naša veľká minúta. V nej náš tím pookrial. Urobili sme tretinu takú, akú sme potrebovali a potom sme to vcelku v pohode odkontrolovali."
Damian Brunner, Švajčiarsko: "Roman Josi dal nádherný gól, možno gól turnaja. Ale zostalo len pri ňom. V tretej tretine sme sa snažili súpera pritlačiť, ale mali sme nekvalitné zakončenie."

V druhom štvrťfinále suverénna Kanada viedla nad Bieloruskom po prvej tretine už 4:0. Bielorusi mali v nej vyprodukovali menej striel ako favorit gólov. Crosby a spol. v zápase absolútne dominovali a jedinou otázkou bola iba výška skóre. Stretnutie nakoniec skončilo výsledkom 9:0, hetrikom sa blysol kanonier Seguin. Štyrmi bodmi za dva góly a rovnaký počet asistencií Brent Burns. Kanadskí hokejisti prelomili šesťročné čakanie na postup do semifinále MS.

Presvedčivému triumfu "javorových listov" sa potešil aj slovenský hokej, ktorý má účasť na olympijskom turnaji v Pjongčangu už istú.

Kanada - Bielorusko 9:0 (4:0, 2:0, 3:0)
Góly: 1. Burns (Crosby, Hall), 8. Ennis (Barrie, Muzzin), 11. O'Reilly (Burns), 18. Seguin (Spezza), 24. Seguin (Couturier, Muzzin), 32. Burns (O'Reilly, Eberle), 51. Seguin (Hall), 54. O'Reilly (Giroux, Savard), 56. Spezza (Burns). Rozhodcovia: Mayer (USA), Vinnerborg (Švéd.) - Lhotský (ČR), Kilian (Nór.), vylúčení: 3:5 na 2 min., presilovky: 3:0, oslabenia: 0:0, 15.126 divákov
Kanada: Smith - Hamhuis, Burns, Muzzin, Barrie, Ekblad, Savard, Wiercioch - O'Reilly, Giroux, Seguin - Hall, Crosby, Eberle - MacKinnon, Duchene, Spezza - Ennis, Eakin, Toffoli - Couturier
Bielorusko: Lalande - Usenko, Korobov, Stasenko, Jevenko, Šinkevič, Goroško, Lisovec – S. Kosticyn, Kaľužnyj, A. Kosticyn – Gavrus, Stas, Drozd – Stepanov, Kovyršin, Kulakov – Volkov, Kitarov, Demkov – Jefimenko

Brent Burns, obranca Kanady: "Pokračujeme vo svojej hre. Máme vyrovnaný tím, veľmi sa nám tu darí a prejavilo sa to aj v tomto zápase. To, že dávame veľa gólov, je aj zásluhou šťastia. Som rád, že som konečne dal gól, ale len vďaka Sidneymu. Je to perfektný hráč."
Kevin Lalande, brankár Bieloruska, 41 úspešných zákrokov: "Som trošku sklamaný, ale zároveň hrdý na náš tím. Celý šampionát sme pracovali, ako sme len vedeli, ale Kanada je jednoducho absolútna elita. Sú na neudržanie, dali góly vtedy, kedy potrebovali. To, že sme sa prebojovali až do štvrťfinále, je uspokojivé pre túto partiu. Sme oveľa menej skúsenejší v týchto bojoch, musíme sa z takýchto prehier poučiť."
 

Vyberte región